Met first-principle-denken kun je “dingen terugbrengen tot hun fundamentele waarheden en van daaruit verder redeneren … in tegenstelling tot redeneren via analogie,” aldus Musk in een TED-talk in 2013. In een interview in 2012 met Digg-oprichter Kevin Rose, legde Musk het first-principle-denken uit aan de hand van de kosten van accu’s voor elektrische voertuigen.

1. IDENTIFICEER HET PROBLEEM EN GEMEENSCHAPPELIJKE AANNAMES

“Iemand zou kunnen zeggen: ‘Batterijen zijn echt duur, en dat is gewoon zoals het is. Historisch gezien heeft het 600 dollar per kilowattuur gekost,” zei Musk, verwijzend naar deze “gemeenschappelijke veronderstelling” over batterijen voor elektrische voertuigen.

Daarom geven de meeste mensen het gewoon op en accepteren ze dat “het in de toekomst niet veel beter zal worden dan dat.” Er is echter een betere manier om het probleem te analyseren en dieper te peilen met behulp van eerste principes denken.

2. BREEK HET PROBLEEM AF TOT FUNDAMENTELE WAARHEDEN

De sleutel is om de juiste vragen te stellen en gemeenschappelijke veronderstellingen in twijfel te trekken. Blijf dieper en dieper graven totdat je fundamentele waarheden overhoudt.

“Met eerste beginselen zeg je: ‘Wat zijn de materiële bestanddelen van de batterijen? Wat is de beurswaarde van de materiële bestanddelen? Het heeft kobalt, nikkel, aluminium, koolstof, wat polymeren voor scheiding en een afgesloten blikje,” legde Musk uit.

Vervolgens, vervolgde hij, “zou je dat uitsplitsen op materiaalbasis en zeggen: ‘Als we dat op de London Metal Exchange zouden kopen, wat zou elk van die dingen dan kosten?’ Het is iets van 80 dollar per kilowattuur.”

3. GEBRUIK FUNDAMENTELE WAARHEDEN OM EEN NIEUWE WEG UIT TE STIPPELEN

Volgens Popomaronis zijn fundamentele waarheden als bouwstenen. Als je ze eenmaal hebt verzameld, kun je deze bouwstenen gebruiken om een compleet nieuwe, innovatieve oplossing te creëren.

Bij EV-batterijen “hoef je alleen maar slimme manieren te bedenken om die materialen te nemen en ze te combineren in de vorm van een batterijcel,” zei Musk. “Dan kun je batterijen hebben die veel en veel goedkoper zijn dan iedereen zich realiseert.”

CONCLUSIE

“Ik denk dat het belangrijk is om kennis te zien als een soort semantische boom,” schreef Musk in een Reddit AMA uit 2015. “Zorg ervoor dat je de fundamentele principes begrijpt, dat wil zeggen, de stam en de grote takken, voordat je in de bladeren/details komt, anders is er niets voor hen om aan vast te houden.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *